Sivut

torstai 21. huhtikuuta 2011

Verijälki

Pääsiäisloman ja metsän sulamisen kunniaksi päätin käydä tekemässä Rontille verijäljen. Olemme ajaneet verijälkeä muutomia kertoja, joten melko alkutaipaleella vielä olemme. Verijälki on hyvää aktivointia koiralle, ja se on helppo tehdä yksin, koska ei tarvitse muita avuksi. (Vrt. etsijäkoiratreenit, jossa jäljen tekoon tarvitaan toinen koira.) Meille tämä on puhtaasti aktivointia, mutta tätä on mahdollista treenata kokeisiin asti. (MEJÄ)

Jäljen tekoon tarvitset verta (mieluiten poron/hirven, mutta paremman puutteessa naudan käy), jälkimerkkejä (mulla pyykkipoikia), pesusienen, narua ja kaadon (esim. hirven sorkka, tässäkin käy paremman puutteessa jokin herkku).


Aloittelevalle koiralle riittää lyhyt suora jälki sammaleisessa metsämaastossa. Jälki aloitetaan tekemällä makaus (noin 30cm x 30 cm neliö, jossa maanpintaa potkitaan/rikotaan). Sieni sidotaan naruun ja siihen kaadetaan makauksen päällä 1-2dl verta. Sieni kannattaa kastella kotona vedellä, niin se ei ime verta sisäänsä. Sitten vaan lähdetään tekemään jälkeä. Jälki on hyvä merkata, vaikka voikin tuntua, että jäljen muistaa. Jäljen loppuun potkitaan uusi makaus ja jätetään sorkka tai herkku koiralle palkkioksi. Jäljen on hyvä antaa vanhentua ainakin tunnin verran, koska tuoreessa jäljessä haju jää leijalemaan, mikä vaikeuttaa koiraa. Jäljestyksessä koiralla on hyvä olla valjaat tai kuristamaton panta, sekä jälkiliina. 
Alkumakaus
Koira viedään alkumakaukselle ja sille osoitetaan verta, samalla annetaan käsky (meillä veri). Koiran annetaan itsenäisesti lähteä jäljelle, eikä sitä tule ohjailla. Koiran on kuitenkin tarvittaessa voitava turvautua ohjaajaan, koska veren haju voi pelottaa sitä. Jos tiedät koirasi araksi, voit aluksi laimentaa verta vedellä. Koiran taitojen kasvaessa jälkeä vaikeutetaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei aja jälkeä liian usein, koska se on varmin tapa tappaa koiran motivaatio.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

tässäpä uusi harrastus tännekkin!