Sivut

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Kanttarellikoira Rontti

Tänään aloitin Rontin kouluttamisen kanttarellikoiraksi. Meillä on pakastimessa vanhoja kanttarelleja, jotka eivät enää kelpaa syötäväksi. Tästä sain idean, että voin hyödyntää niitä koiran opetuksessa ja toivottavasti pääsemme kesällä sienimetsälle.

Opetukseen tarvitsee kanttarelleja, pilttipurkkeja ja naksuttimen.
Aluksi pesin pilttipurkit koneessa ja tein reikiä purkkien kanteen. Sitten vaan sieni purkkiin ja opettamaan. 

Näytin koiralle purkkia ja kun nuuhkaisi sitä käskin maahan ja naksautin. Tätä toistetaan niin kauan, kunnes koira ehdollistaa kanttarellin hajun vihjeeksi maahanmenolle.Kun koira aktiivisesti tarjoaa maahanmenoa purkin sijainnista riippumatta, on aika ottaa mukaan toinen tyhjä purkki. Purkit laitetaan noin metrin päähän toisistaan ja kun koira ilmaisee oikean purkin palkataan. Väärän purkin ilmaisusta hajupurkki poistuu. (negatiivinen rankaisu, palkkion mahdollisuus poistuu) Tätä tulee harjoitella purkkien paikkaa vaihdellen ja pikkuhiljaa lisätään purkkien määrää. Kun homma toimii hyvin, voit sanoa vihjesanan "sieni" koiran mennessä purkille.

 Palkka annetaan aina purkin suunnasta. On tärkeää, että koira haistaa purkkia, jotta vihjeeksi ei muodostu purkki vaan haju. Tämä ongelma tulee ilmi, kun ottaa mukaan toisen purkin ja koira tarjoaa ilmaisua sille.

Tässä nyt alkuopetusta, jatkosta kirjoittelen kun edistymme.

Ei kommentteja: