Sivut

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Messarissa

Messukeskuksessa järjestettävä Voittaja-näyttely kuuluu ehdottomasti niihin tapahtumiin jota en halua missata. Vaikka Rontilla ei kehään mitään asiaa olekkaan, niin tykkään siellä silti käydä. Tapahtumassa on näyttelyiden lisäksi paljon muuta mukavaa ja mielenkiintoista ohjelmaa ja myös kaikenlaiset messutarjoukset ovat kiva lisä. Siispä tänään aamulla heräsin ajoissa ja suuntasin nokkani kohti Pasilaa. Liitolla oli messuilla standi, johon lupauduin tulemaan muutomaksi tunniksi kertomaan etsijäkoiratoiminnasta. Päivän kohokohta oli kuitenkin eläintenkouluttaja Tommy Wirénin luento. 

Luennolla käsiteltiin kouluttamisen perustaitoja. Vaikka nämä ehkä tuntuvatkin itsetäänselviltä, niin minä ja varmasti moni muukin koki ahaa-elämyksiä. Tommy saa kouluttamisen kuulostamaan niin helpolta, jotta sitä ihan ihmetteli miten painii aina kaikkien ongelmien kanssa. :) Luennolla Tommy kertoi mm. perusjutuista, joita hän kaikille koulutettavilleen alussa opettaa. Näihin kuului mm. luopuminen, jota juuri käytöskoulussa meille suositeltiin. Muita oli mm. koiran huomion saaminen itseensä. Sekin voi kuulostaa ehkä helpolta, mutta ainakin minulle jäi luennosta käteen mukava treeni juuri tätä asiaa varten. Treenissä palkataan koiraa kontaktin ottamisesta, jota olen itsekkin tehnyt. Juju tässä oli kuitenkin se, että koiran katsoessa lähdetään poispäin koirasta ja sen tullessa viereen palkka. Myöhemmin poispäin siirtymisestä tulee vihje ottaa kontakti. Sain myös hyviä vinkkejä käsitargetin käyttöön. Wirén itse käyttää sitä apuna mm. koiran hoitotilanteessa, jos paikalla pysyminen on vaikeaa. Kosketuksen pitää vain tässä tapauksessa olla pitkäkestoinen.

Palkkauksesta tuli myös uutta tietoa. Olen aina tiennyt, että palkan pitää tulla mahdollisimman nopeasti kehun jälkeen, mutta sama pätee myös naksussa. Tietenkään naksunkaan kanssa palkkauksessa ei hidastella, mutta olen saanut sen käsityksen, että se on myös "vapaa, voit lopettaa". Niin se onkin, mutta Tommy kertoi, että kaikki mitä tapahtuu palkan ja naksun välillä vahvistuu myös. Ehkäpä olen vähän hölmö ollut tuossa asiassa, mutta enpä ole koskaan ajatellut niin. Eli aivan kaikki toiminnot kehun jälkeen, ennen palkkaa vahvistuu. :) Aivan mahtava luento mielestäni ja menen ehdottomasti uudestaan, jos mahdollisuus tulee. Tommyn sanoin, "ei tämä koiran kouluttaminen mitään rakettitiedettä ole!" Voi kun vielä itsekkin sen tajuaisi.


Kävin messuilla tietysti myös tekemässä ostoksia. Mukaan tarttui edullinen aktivointipeli, kasa halpoja luita (joista ennen kuvausta oli muutoma mennyt jo parempiin suihin) sekä joulukalenteri.

5 kommenttia:

Bemary kirjoitti...

Ois ollu hienoa päästä tonne kyllä! Kattelin eilen ohjelmaa netistä ja siellähän oli vaikka mitä luentoa sun muuta mitkä ois itteäkin kiinnostanu. Toi kontakti- ja naksuhomma on meillekin ajankohtasta tietoa, sillä ollaan alottelemassa naksuttelua (jos siitä ny nirson koiran kanssa mitään tulee, nami ku ei välttämättä houkuttimena tarpeeksi kiinnosta) ja kontakti, no siinä on paaaaljon parantamisen varaa. :p Jos tulee mieleen muita hyviä ajatuksia/ideoita/ohjeita, joita luennolla tuli ilmi, niin ainakin mua kiinnostais kovasti kuulla niistä vaikka ees lyhyesti. :)

Bemary kirjoitti...

Korjaus: Houkuttimena = palkkana.

Sonja kirjoitti...

Harmi kun ei ollut mukana mitään muistivihkoa tms. Tuli paljon asiaa ja ne ei tietenkään kaikki jääneet päähän. Kannattaa kyllä mennä Tommyn luennolle, mikäli siihen tulee mahdollisuus.

Koulutuksesta hän puhui ihan perustasolla. Palkkauksesta oli mm. aloitusvaiheessa vähintään 12 krt./min. palkkaa. Liikkeiden yleistämisen hän hoitaa vain lenkkeilyn avulla. Eli joka lenkillä kaksi 10 namin treeniä per liike. Muuta yleistämistä hän ei kai käytä. Lisäksi kertoi, että kouluttaessa on parempi pitää koiraa tyhmempänä kuin onkaan, ihmiset kun tuppaa ajattelemaan niin monimutkaisesti. Lisäksi lyhyet koulutushetket, koska IHMINEN ei jaksa keskittyä. :)

Tässä nyt jotain, toivottavasti auttoi? Mä voin tosta kontaktitreenistä ottaa videon jossain vaiheessa, jos se paremmin selventäisi. Se oli mielestäni kyllä yksi hyödyllisin juttu luennolla. Tässä linkissä on koiraseminaareista, pari Tommyn luennoilta http://koiraseminaarit.blogspot.com/search/label/Tommy%20Wir%C3%A9n

Bemary kirjoitti...

Joo kyllä selvensi, kiitos! :) Video aiheesta ois myös äärimmäisen kiinnostavaa nähtävää, sillä ite jotenkin hoksaan asiat parhaiten just näkemällä kuinka muut toimii ja videothan toimii siinä mielessä aina hyvin.

Toi on hyvä pointti toi koiran "tyhmempänä" pitäminen. Se monesti ihmiseltä unohtuu, ettei koira tosiaankaan välttämättä tajua mitä siltä haetaan, vaikka ihmisen silmin asia oiskin tosi yksinkertainen. :p

Sonja kirjoitti...

Yritän huomenna saada aikaiseksi kuvata ton videon. Sää on ollut melko huono, joten yritän kämppään saada tilaa sen verran, että saan jutun tehtyä. :)

Wirénillä oli tuohon tyhmyys juttuun liittyen hyvä esimerkki. Eli ihmiset olettaa koiran tajuavan enemmän ja aloittaa harjoitukset liian korkealla tasolla. "Ethän itsekkään opetellut lukemaan ottamalla kirjan käteen, vaan opettelit eka aakkoset." sanoi Tommy. :)