Sivut

keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Harrastavan koiran lihashuolto -luento

13.12 kävin koiviksen järjestämällä lihashuolto-luennolla. Luennon piti koirahieroja ja -harrastaja Timo Rannikko. Luento oli mielestäni oikein hyödyllinen ja sain sieltä paljon vinkkejä koiran lihasten kotihuoltoon. Otin luennolle mukaan lehtiön ja kirjoittelin muistiinpanoja. Melko nopeasti ne tuhersin, mutta yritän nyt saada niistä ymmärrettävän kokonaisuuden. 

Koiran lihashuollolle on kaksi päälimmäistä syytä. Ne ovat eläimen hyvinvointi sekä ihmisen oma tarve (esimerkiksi halu menestyä). Lihashuollettu koira kykenee parempiin suorituksiin ja sen kisa- ja harrastusura pitenee. Lisäksi palautuminen on nopeampaa ja lihasmassa kasvaa nopeammin. Lihashuollolla vältetään loukkaantumisia tai lyhennetään sairaslomaa. Vakavien lihasvaurioiden riski pienenee, sillä ne johtuvat aina taustalla olevista pienistä ongelmista. Lihashuolto on työkoiralle erittäin tärkeää.

Mitä lihashuoltoon kuuluu?
- Lihashuolto
- Koiran hyvä kunto
- Täsmäliikunta
- Ravinto

Rannikko suositteli viikottaista läpikäyntiä kotona. Omistajasta tulee näiden läpikäyntien avulla oman koiransa paras asiantuntija, kun muutokset normaalissa huomaa. Vaarana tässä on kuitenkin tulla sokeaksi omalle koiralleen, joten hän suosittelee ammattilaisen luona käyntiä, käynnit koirasta riippuen. Omalla tekemisellä "huoltoväli" pitenee.  Akupunktiosta voi olla hyötyä kipeiden lihasten hoidossa. Kilpaileville koirille lääkehoito aiheuttaa varoaikoja, joten akupunktio voi olla toimiva ratkaisu.

Hierojaa varatessa kannattaa perehtyä "ehdokkaisiin", sillä kuka tahansa voi nimittää itseään koirahierojaksi. Myös hoitoaika kannattaa selvittää, koska koirasta riippuen tarvitaan pidempää tai lyhyempää. Vilkas koira luonnollisesti tarvitsee pidemmän ajan, jotta se ehtii rentoutua. Esteenä hoidolle ovat mm: sydänvika, syöpä (hieronta "levittää" syöpäsoluja), tiineys, juoksut, nivultulehdukset (akuutit, ei krooniset) ja akuutit vammat.


Ylempänä mainitsin jo syitä hoidolle. Tässä on ne syyt hieman tarkemmin eriteltynä. Säännöllisellä hieronnalla ennaltaehkäistään, hoitoväli yksilöllinen. Loukkaantuminen sekä leikkaus. Timo suositteli hierontaa steriloinnin jälkeen, sillä se jumittaa koiran. Lisäksi hän suositteli hierontaa keisarinleikkauksen jälkeen ja pentujen saannin jälkeen, sitten kun pennut ovat luovutusikäisiä. Kaikki muutokset koirassa ovat tietysti hyvä syy viedä koira hierottavaksi.Niitä muutoksia ovat mm: Koira ei venyttele, tai venyttelee vain etu- tai takapäätään. Myös ravistelemattomuus voi kertoa kiputiloista. Lisäksi askelten lyheneminen, peitsaus, hyppyongelmat, vinoutuminen ja jalkojen asentojen muuttuminen kertovat hoidon tarpeesta.


Mitä sitten voi itse tehdä?
Kaikista tärkein kotona tehtävä lihashuolto on tietysti lämmittely sekä jäähdyttely. Ja niiden pitäisi kuulua jokaisen koiran elämään, ei vain ennen agilityä tms. Lämmittely pitäsi tehdä myös lenkkeilessä eli ei koiraa heti lenkin alkuun irti juoksemaan tuhatta ja sataa. Eikä tietenkään autolla metsään/koirapuistoon ja koira juoksemaan. Myös tokossa pitäsi lämmitellä. Tämä tuli monelle yllätyksenä, sillä sen mieltää melko rauhalliseksi lajiksi. Syynä lämmittelylle on kuitenkin palkkaus lelulla. Lelupalkka on vauhdikas, joten lämmittelemätön koira voi rikkoa itsensä sännätessään lelun perään. 

Lenkkeilyssä noin 15 minuutin kävely tai ravailu ennen juoksua. Rankemmissa suorituksissa ensin kävelytys, sitten ravausta, seuraavaksi suoria spurtteja esim. lelun avulla ja lopuksi pyörimistä molempiin suuntiin, jotta kyljet lämpenevät. Lämmittelyn jälkeen saisi kulua vain 5 minuuttia varsinaiseen suoritukseen, eli esim. agissa et voi lämpätä koiraa ja laittaa sitä odottamaan omaa vuoroa puolisen tuntia. Lämmittelyn jälkeen on hyvä laittaa koiralle mantteli tms, jotta lämpö pysyy paremmin lihaksissa. Jäähdyttelyksi riittää kävelytys.

Hieronta
Koiraa ei saa hieroa lujaa (pienen koiran voi rikkoa kovalla hieronnalla) eikä lihasta saa painaa luuta vasten. Vanhan koiraa käsittely on hyvin kevyt. Otteina on sively, kevyt pyöritys ja kevyt "ravistelu". Kaulaa hierottaessa aina pois päin kallosta. Selkää hierottaessa suunta rangan tai kylkikaaren mukaisesti. Kylkiluiden jälkeen kyljet voi hieroa molempiin suuntiin. Kylkiluiden välit käsitellään ylhäältä alaspäin, luu jää sormien väliin. Tässä kannattaa olla varovainen, sillä jos nämä lihakset ovat jumissa, tekee se todella kipeää. Jalkoja hierottaessa jalkaa tuetaan aina alapuolelta ja jalkaa voi tarvittaessa koukistaa vähän, jos koira ei ole ihan rentona. Jalkoja hierottaessa hierotaan ylöspäin, jotta kuona-aineet poistuvat jaloista.

Hierottaessa edetään edestä taaksepäin ja ei palata takaisin. Hyvä aika koiran molempien puolien hieronnalle on yhteensä ½-1 h. Hieronta kerran viikossa. Seuraavana päivänä vain hihnalenkkejä. Vanhalla koiralla palautuminen voi kestää kauemminkin. Hieronnan jälkeen kevyt kävelytys ja koiralle mahdollisuus tarpeiden tekoon. 
Täällä on hyvät esimerkit otteista ja tekniikasta sekä venyttelystä

Kuntoilu
Liikunnassa on tärkeintä monipuolisuus. Vapaana liikkuminen on tärkeää, lisäksi lenkkimaastojen kiviä ym. kannattaa hyödyntää. Uinti on erinomainen liikuntamuoto, mutta oikea tekniikka on siinä tärkeää. Pelastusliiveistä voi olla apua, jos koiralla on taipumus uida pystyssä tai kauhoa etutassuillaan. Lisäksi erilaiset koordinaatioharjoitukset, kuten peruutus, pyöriminen, kosketusalustat ym. parantavat koiran lihasten hallintaa ja käyttöä. Lajikohtaisessa hajoittelussa lepotauot ovat tärkeitä. Niitä olisi hyvä olla esimerkiksi kerran vuodessa kuukauden tauko. Nartuilla juoksut yleensä ajavat tämän asian.


Ruoka
Koiran tulisi saada energiansa rasvasta, hiilihydraatit toimivat vain lisänä. Nappulaa syövälle koiralle kannattaa siis syöttää lisäksi rasvaista lihaa. Kilpailupäivän ruokintana pieni määrä proteiinia ja rasvaa, esimerkiksi kananmuna tai pieni lihapala. Noin 2 h suorituksen jälkeen taas pieni määrä proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. 


Tässä nyt hieman sekava sepustus käsittelemistämme asioista. Myönnetään, että itselle tuli enemmän selväksi tuo lämmittelyn tärkeys ihan perus lenkkeilyssä. Tunnustan, että olen monesti ajanut autolla koirapuistolle ja päästänyt koiran juoksentelemaan, mutta enää en sitä tee. Tarkoituksena on myös alkaa käyttämään Ronttia hierojalla säännöllisesti ja tehdä hierontaa kotona.   

2 kommenttia:

Olivia kirjoitti...

Kun on koiralla sydänvika niin voiko kumminkin tehdä noita muita kuntoilu osaalueita esim uintia vai raottaako sydän vika niitäkin.

Sonja kirjoitti...

Itse en kyllä ole alan asiantuntija, joten kannattaa varmistaa asia eläinlääkäriltä. Uskon kuitenkin, että liikunnasta on hyötyä, mutta uinti on melko raskasta.