Sivut

maanantai 23. toukokuuta 2011

Metsän antimia


Olen kiinnostunut mahdollisimman luonnonmukaisista elämäntavoista ja se näkyy omien ruokatottumusten sekä elämäntapojen lisäksi myös koiran hoidossa. Rontti syö raakaruokaa ja esimerkiksi punkkien torjunta meillä hoidetaan myrkyttömästi valkosipulin ja yrttipannan avulla. 

Ystäväni ehdotti minulle, että lähtisimme metsään kerämään nokkosia. Tiesin nokkosen sisältävän paljon rautaa, mutta en tiennyt sen yksi parhaista vitamiinien ym. aineiden lähteistä. Nokkonen sisältää mm. 3 kertaa enemmän kalsiumia kuin maito. Lisäksi sillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia, joista esimerkkinä tulehdusta ehkäisevien aineiden määrän lisääminen elimistössä. Löytämässäni artikkelissa luki myös, että jos ravinnosta ei saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita, riittää pelkkä nokkosen syönti tukemaan ruokavaliota. 

Innostuin asiasta ja tarkastin nokkosen sopivuuden koiralle. Hyvin kävi, joten tämä tyttö lähti nokkosjahtiin keräämään talven vitamiinit talteen. Helppoa, edullista ja ennenkaikkea terveellistä.

Helpoin tapa säilöä nokkoset on niiden kuivattaminen. Levitin puhdistetut nokkoset sanomalehden päälle ilmavasti ja annoin niiden kuivua muutoman päivän. Sitten nypin lehdet irti ja jauhoin ne jauheeksi. Sitten vaan purkkiin ja välillä sekä omalle, että koiran "lautaselle".

Nokkosta kerätessä kannattaa ottaa huomioon muutoma seikka. Nokkonen kerää itseensä nitraattia, joten rehevästä maasta, esimerkiksi kompostin tai pellon reunasta nokkosta ei kannata kerätä. Paras aika keräämiselle on kevät, jolloin nokkoset ovat pieniä. Keväällä kerätyistä voi käyttää sekä varret että lehdet. Myös myöhemmin nokkosta voi kerätä, mutta tällöin kannattaa käyttää vain lehdet. Itse jauhan lehdet ja varret, mutta jauhan ne erikseen. Lehtijauhe menee ravinnoksi ja varsijauheesta keitän nokkosteetä, joka sopii mm. kasvien lannoitukseen, hiustenhoitoon ja esim. jalkakylpyihin.Nokkonen on siis oikea supervihannes. Tällä lisää tietoa nokkosesta.

Ei kommentteja: