Sivut

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Uusia näkökulmia seuraamiseen

Tokossa oli taas aiheena seuraaminen. Aluksi harjoittelimme käännöksiä ja temmon vaihteluita ilman koiraa. Käännöksiä kannattaa harjoitella yksin, koska varmin tapa seuraamisessa on menettää pisteitä juuri käännöksissä. Jos ohjaaja kääntyy yllättäen, ei koiralla ole mitään mahdollisuuksia pysyä mukana. Ennen käännöksiä koiraa kannattaa valmistella muutomalla hitaammalla askeleella. Se on kokeessa sallittua, kuten myös muutoman lyhyen askeleen otto ennen pysähtymistä. Kannattaa myös kääntää päätä hieman oikeaan suuntaan ennen varsinaista käännöstä. Siitä muodostuu harjoittelulla vihje koiralle muuttuvasta suunnasta. 

Seuraavaksi kouluttajamme halusi nähdä kuinka olemme siinä edistyneet. Rontilla seuraaminen on selvästi huonontunut. Koira saattaa liikkeelle lähtiessä jäädä haaveilemaan tai liikkuessa katsella muualle ja ajatua kauemmas minusta. Katsekontakti on myös huonoa. Kyselin näihin neuvoja ja saimme taas uusia harjoituksia. Koira otetaan perusasentoon ja sitten sanotaan seuraa, heti kun koira vilkaisee, niin naksu ja nami. Pikkuhiljaa sitten pidennetään aikaa ennen naksua ja siirrytään muutoman askeleen liikkumisiin. 

Toiseksi ohjeeksi saimme paikan pitämiseen hihnaseuraamisen. Eli koira hihnaan, hihna lyhyelle niin, että koiran ollessa oikealla paikalla remmi on löysä. Jos koira erkanee tms, niin remmi kiristyy. Itse ei siis lyhennetä hihnaa, eikä nyitä ym. Tiukkeneminen johtuu siis koiran omasta paikasta. Herkemmille koirille tämä ei sovi, mutta Rontti ei herkästä paineistu, joten tämä menee kokeiluun. Nyt siis otan tehotreeniin vain seuraamisen ja muita liikkeitä hieman vähemmän.

Kaukoja katsottiin myös, niissä lähinnä tuli ohjeeksi harjoitella namin avustuksella asennon vaihtoja. Näillä ei kyllä ole kiire, koska avoon on vielä matkaa. Alun paikkamakuu meni taas varmasti, vaikka rivistä yksi jos toinenkin lähti haahuilemaan. Onneksi on edes joku liike, joka on käytännössä valmis. :)

perjantai 26. elokuuta 2011

Koira tietoiseksi takajaloistaan


Löysin Youtubesta hyvän videon liittyen takapään käyttöön. Rontti ei aina tajua takajalkojensa olemassaoloa ja esimerkiksi seuraamisessa se tuottaa ongelmia. Kosketusalustalla tätä voi harjoitella, mutta kuten aikaisemmin kerroin, Rontti mielellään menee alustalle vauhdilla ja tekee samalla "hyökkäyksen". Videolla käytetään aluksi apuna namihoukuttelua, mikä ei ole ihan tavallista naksuttelussa. Videon ohjeet toimivat meillä kyllä oikein hienosti. Aikaisemmin olen yrittänyt tehdä samantyylisiä harjoituksia pelkän naksun avulla, ilman houkuttelua. Se ei kuitenkaan ole tuottanut toivottua tulosta. Videossa myös ehdollistetaan koira seuraamaan jalkaa ja tietysti käyttämään sitä takapäätään. Nyt ajattelin jättää muut tokoharjoittelut täksi viikoksi ja keskittyä vain takapään tehotreeniin, tuloksista raportoin myöhemmin. :)

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Kisamaiset treenit

Tokoryhmällämme oli tänään ensimmäiset kisamaiset treenit. Niitä varten meidän oli pitänyt harjoitella kaksi liikettä mahdollisimman valmiiksi. Lisäksi otimme paikkamakuun. Koiraa ei palkattu liikkeiden välissä, vaan lopuksi tuli superpalkka, joka meillä oli iltaruoka. 

Kehäänmeno ja luoksepäästävyys menivät oikein Ronttimaisesti. Se hyppäsi "tuomaria" vasten ja yritti nuolla. Tämä tulee varmasti olemaan meille haasteellisin oikeassa kokeessa, koska Rontti kiihtyy kovasti kun saa huomiota vieraalta. Ja näissähän juuri tervehditään koiraa. Paikkamakuussa joudun antamaan kaksoiskäskyn maahanmenossa. Muuten makasi rauhassa, kuitenkin valppaana ja ei käynyt lonkalle. Malttoi myös pysyä makuulla luoksepalatessa eikä ennakoinut perusasentoa. Tähän meillä on auttanut se, etten katso koiraa päin palatessa. Lisäksi olen tehnyt ohitse kävelyä ja sitten vasta palannut viereen. 

Paikkamakuun jälkeen oli vuorossa yksilösuoritukset. Me olimme vuorossa kolmansina ja koira odotti ennen vuoroamme aitaan kytkettynä. Rontti piippasi odottaessa, mistä arvelin suorituksemme menevän huonosti. Ja menihän se. Kierroksia oli aivan kamalasti ja Rontti olisi mielummin juossut ympäri kenttää. Aluksi otimme seuraamisen ja käskyn saatuaan koira ampaisi suoraan eteenpäin. Jouduin hieman ärähtämään sille ja kutsuin seuraamaan. Maahan meni melko hyvin, mutta luokse palatessa ennakoi. Luoksetulossa taas jouduin kutsumaan noin viisi kertaa, ennenkuin lähti liikkeelle. Oli kuitenkin tarkkaavaisena ja käskyn kuultuaan oli tulossa, muttei sitten tullut. Lopulta käsiavulla tuli. 

Emme onneksi olleet ainoita, joilla meno oli enemmän tai vähemmän kaoottista. Muillakin koirat hieman tekivät omiaan ja eivät kuunnelleet. Lopulta syy Rontin kiihtymiseen selvisi ja se oli tietysti se superpalkka. Koira näki kotona, kun pakkasin sen mukaan. Heti suoritustemme loputtua ryntäsi suoraan repulleni. Rontti on hyvin ahne ja välillä treeneissäkin ilmenee tuota ylimenoa, jos palkka on extrahyvä. Seuraaviin kisanomaisiin pitää ottaa palkka mukaan koiran huomaamatta. :)

lauantai 20. elokuuta 2011

12 tuntia vanha jälki

Tänään Rontti pääsi ensimmäisen kerran kokeilemaan puoli vuorokautta vanhaa jälkeä. Vanhin Rontilla on tähän mennessä ollut noin 3 tuntia. Jälki kulki metsässä ja siinä oli useampia kulmia. Rontti lähti taas melko vauhdikkaasti etenemään ja juoksikin ensimmäisen kulman ohi. Lähti kuitenkin oikeaan suuntaan, kun pysähdyin ja en antanut sen edetä. Vauhti hidastui hieman ja muut kulmat menivät oikein hienosti. Hieman ennen maalia koira taas meni pois jäljeltä, alkoi syömään ja pyörimään. Pienen odottelun jälkeen palasi jäljelle ja melkein heti ilmaisi. 

Ilmaisu oli todella hyvä ja ensimmäinen kauempaa tehty. Rontti ei siis vielä ollut nähnyt maalikoiraa, kun ilmaisi. Tämä on ihan hyvä juttu, koska yleensä se pyrkii menemään kiinni maaliin. Tosietsinnöissä näin ei tehdä, koska karkulainen saattaisi säikähtää. Palkkasin koiran ilmaisusta ja jatkoimme eteenpäin. Maalin nähdessään teki vielä uuden ilmaisun ja sai taas palkan. Rontin ilmaisut ovat parantuneet huimasti, se pysähtyy ja sitten tulee luokseni hakemaan palkan. Jälki sujui oikein hyvin ja ei tuottanut koiralle ongelmia. Ehkäpä syysleirillä voimme kokeilla vielä vanhempaa. Nyt ei ole treenejä tiedossa, mutta kun johonkin päästään niin koiralle jotain helppoa ja motivoivaa.

torstai 18. elokuuta 2011

Tokoa taas


Tänään tokoilimme etsintähommien merkeissä, tosin ihan tavallista tokoa se oli mutta etsintäpuolelta järjestettyä. Aluksi taas paikkamakuuta pallohäiriöllä. Koira pysyi hyvin, vaikka sille näyttää olevan vaikeampaa, että minä heittelen palloa (eikä esim. kouluttaja). Otin myös seuraamisia ja luoksetuloja eri kulmista. Luoksetulot sujuivat hienosti, vaikka en mennyt vain perinteisesti suoraan, vaan koiran taakse ja sivuille. Näitä on ihan hyvä harjoitella jotta koira oppii aina hakeutumaan oikealle paikalle minusta riippumatta. Otin myös liikkeestä maahanmenoja, joka nyt sitten tulee kisanomaiseen. Hieman laiskasti menee, mutta pitää vielä viikonloppuna yrittää saada nopeutta lelulla. Onpahan nyt parhaiten hanskassa luoksetulon jälkeen. Sain myös aikaiseksi ottaa koirasta uusia kuvia.


Poseerausta
Kuvattavana oleminen oli tylsää, joten koira otti hepulit

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Takaisin alkeisiin

Tänään meillä oli taas odotetut toko-treenit. Ne eivät tänään menneet ihan suunnitelmien mukaisesti. Koira oli enemmän kiinnostunut kentän nuuskimisesta, kuin treenauksesta. Se kuitenkin hieman lohduttaa, että muillakin oli samaa ongelmaa, eli hajut olivat todella mielenkiintoisia. En sitten tiedä oliko kentällä tepastellut joku juoksuinen narttu?

Aloitimme taas paikkamakuulla, joka meni kuitenkin hienosti. Koirille lisättiin taas häiriötä, joka oli tällä kertaa kouluttajan pallo. Rontti pysyi paikallaan, vaikka kouluttaja käveli koirien ympärillä ja heitteli palloa maassa. 

Kouluttajan kanssa otimme luoksetuloa. Se meni ihan kivasti ja kokeilimme pysäytysten alkeita. Jätin koiran istumaan, kutsuin luokse ja heti perään "vapaa" ja pallo. Käskyksi pysäytyksiin meille otin "tule". Ennen pysäytyksiä koiraa kannattaa kutsua eri käskyllä, kuin normaalissa luoksetulossa. Jossain vaiheessa koira sitten oppii sanan ja osaa odottaa pysäytystä. Tätä ajattelin ottaa luoksetulo harjoitusten yhteydessä.

Toisena liikkeenä oli liikkeestä seisominen. Tämä ei mennyt kovin hyvin. Jouduin antamaan kaksoiskäskyn ja luokse palatessa koira tuppaa liikkumaan. Ohjeeksi sain aloittaa seisomisharjoitukset alkeista. Eli koiran seuratessa käsky, käännähdys koiran eteen ja namia suuhun. Lisäksi erillisenä harjoituksena seisominen minun liikkuessa ympärillä. Tähän käytän naksutinta apuna. 

Hieman harmittaa, kun nuo jättöliikkeet ovat menneet ihan huonoiksi. Aikaisemmin ne olivat Rontin varmimmat. En sitten tiedä mikä siihen on syynä? Noh, tällaista se koiraharrastus on, välillä tulee takapakkia. Nyt vaan seisomisen tehotreeniä, kun se saadaan kuntoon niin sitten on kaksi liikettä kunnossa. (hyppy)

Ensiviikolla sitten on ne kisanomaiset. Olen vielä epävarma siitä toisesta liikkeestä. Huomenna meillä on tokoilua etsijäporukan kanssa, joten siellä voin vielä testailla vaihtoehtoja. Perjantaiksi suunnittelema luento valitettavasti peruuntui osaltani, mutta niitä järjestetään lisää, joten olen kyllä sinne vielä menossa. Lauantaina on myös koiralle luvassa ohjelmaa, eli etsintöjä ja jälkenä 12 tuntia vanha kulmikas. Katsotaan miten poika selviytyy ekasta enemmän vanhennetusta.

maanantai 15. elokuuta 2011

Vanhennettu Y-jälki

Kuukauden mittaisen treenitauon jälkeen pääsimme taas jäljestämään. Rontille toivoin y-jälkeä, jossa maalikoiran haju on vanhennettu. Jälki kulki pitkin hiekkatietä. Se meni suoraan, ylitti pienen puisen sillan ja sitten tuli risteys. Oikealla näkyvissä oli "hämäyskoira" ja vasemmalla oikea jälki. Rontti eteni reippaasti ja hämyn kohdalla ilmaisi koiran. Annoin sen käydä tarkastamassa sen ja sitten odottelin. Rontti pyöri ympäriinsä, hyppi välillä minua ja muita päin, mutta lopulta jatkoi matkaansa oikeaan suuntaan. Maali oli melkein heti risteyksen jälkeen ja ilmaisu oli todella selkeä.

Saimme jäljestä suorituksen ja enää on jäljellä 1 kilometrin pituinen ja vanhennettu taajama. Rontti on ennenkin tehnyt Y:tä ja se on sujunut varmasti. (Tämä oli kyllä oikeastaan "viuhka", koska päältä oli kulkenut useampi koira.) Uutena asiana jäljessä oli kuitenkin näkyvillä oleva hämäyskoira. Aina hämy ei jää odottamaan, vaan palaa takaisin jättäen vain jäljen. Tyytyväinen olen koiraan ja nyt pitää harjoitella lisää näitä. 

Keskiviikkona taas toko, perjantaina luento (josta kirjoittelen myöhemmin) sekä lauantaina taas etsintätreenit. Pitäisi vaan miettiä mitä silloin lauantaina ottaisi. Treeneissä onnistuu vanhennetut, joten ehkä voisimme kokeilla kulmikasta vanhennettua.

Kosketusalusta

Sateen vuoksi en viitsinyt lähteä ulos harjoittelemaan, koska illalla on tiedossa sateisessa metsässä rämpimistä etsijätreeneissä. Harjoittelimme Rontin kanssa sisällä ja päätin opettaa sille kosketusalustan. Kosketuskeppi on meille tuttu, mutta en ole päässyt hyödyntämään sitä juuri missään, joten alusta on mielestäni parempi. 

Valitsin alustaksi pannunalusen ja laitoin sen lattialle. Ensin Rontti nuuhkaisi alustaa, mutta sitten laittoi tassun sen päälle. Naks! Koira tajusi jujun heti ja pääsin muutoman toiston jälkeen nostamaan kriteeriä. Vaihdoin omaa paikkaani suhteessa alustaan ja sen onnistuttua siirryin kauemmaksi alustasta. Rontti meni alustalle oikein vauhdikkaasti hyökäten. Koko homman opettamiseen meni noin 5 minuuttia. 

Tein myös ruudun olohuoneeseemme, johon alustan vein. Muutoman toiston jälkeen otin alustan pois ja naksuttelin pelkästä ruutuun menemisestä. Rontti kyllä mielellään hakeutuu ruutuun ilman kohdettakin, mutta ongelmana on sen nuuskuttelu ja pyöriminen, kun se etsii sieltä nameja. Eli alustan kanssa tätä ongelmaa ei tule. Huomenna menen kokeilemaan liikettä ulkona, ehkäpä tämä vauhdittaa ruudun opetteluamme. Tarkoitukseni on hyödyntää alustaa myös merkille lähettämisessä. Tässä video harjoituksistamme.

lauantai 13. elokuuta 2011

Ruutua pitkästä aikaa

Uusien koulutusvinkkejen innostamana päätin pitkästä aikaa mennä ottamaan ruutua. Tarkoitukseni oli kuvata treenit, mutta koska vakio kenttämme oli jalkapalloilijoiden valtaama, jouduimme tyytymään kenttään, jossa ohikulkijoita on enemmän. En siis viitsinyt alkaa sähläilemään kameran kanssa. Joku toinen kerta sitten.

Tällä kertaa en käyttänyt ruudussa namilautasta, vaan jätin koiran istumaan ja menin itse ruutuun taputtelemaan käsiä ja ripistelemään maata. Sitten palasin koiran luokse ja annoin käskyn. Uteliaana se lähtikin ruutuun vauhdikkaasti, alkaen etsimään nameja. Heti koiran mentyä ruutuun kehut ja pallo perään. Otin muutomia toistoja ja ne sujuivatkin hienosti. En myöskään mennyt enää itse ruutuun, vaan pelkkä käsky sai koiran sinne. Tästä on hyvä jatkaa. :)

Seuraamista otin myös muutomia pätkiä ja ne sujuivat hyvässä vireessä, koira jaksoi tehdä innokkaasti. Koiran paikka on välillä melko tiivis, mutta se on mielestäni hyvä juttu, koska aikaisemmin koiralla oli vaikeuksia tulla ihan viereeni. Ajoittaisena ongelmana on edistäminen, josta pitäisi päästä eroon. Tähän auttaa ympyräharjoitus, jossa mennään koiran kanssa ympyrää vasemmalle. Jätättävälle taas oikealle. 

Otin myös liikkeestä seisomista takapalkalla, joka ehkäisisi koiran halua tulla minua kohti. Rontti oli kuitenkin palkasta niin innoissaan, että ei kuunnellut ja tarjosi maahanmenoa. Täytyy jatkaa näitä harjoituksia sisällä, pienemmässä häiriössä. Otin myös liikkeestä maahanmenoja, jotka sujuivat oikein hyvin. Jopa niin hyvin, että taidan vaihtaa sen hypyn tilalle niissä kisanomaisissa treeneissä. No katsotaan keskiviikkona miten ne sujuvat kentällä ja tehdään sitten päätös.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Hyppy ja Ruutu

Tämänpäiväisten treenien aiheena oli hyppy sekä ruutu. Aloitimme treenit paikkamakuulla. Tälläkertaa mukaan otettiin hieman häiriötä, eli koirat laitettiin makaamaan ympyrään ja ohjaajat menivät keskelle. Koirat makasivat hetken, sitten kävimme palkkaamassa ja palasimme taas keskelle. Rontti makasi rauhallisesti, tosin viereen palatessa jouduin antamaan maa-käskyn, koska koira ennakoi helposti, vaikka en juuri koskaan lopeta liikkeitä perusasentoon.

Seuraavana oli vuorossa hyppy. Se sujuu Rontilta hyvin, tosin minun liikkuessani meinaa istua tai liikkua. Tätä harjoittelimme palkkaamalla heti koiran seisahduttua, sitten uusi käsky ja liikkuminen koiran viereen. Saimme ohjeeksi tehdä seisomisharjoituksia, koska seisominen on meillä vielä epävarmaa. Koira tottelee käskyä hyvin, mutta luoksetultaessa liikkuu mielellään. Lisäksi saimme ohjeeksi harjoitella hyppyyn lähetystä eri etäisyyksiltä. Hyppynoutoa silmälläpitäen ohjeeksi tuli myös harjoitella hyppyä vinoista linjoista, koska kapulaa heittäessä on mahdollisuus, että se lentää vinoon. Jos erilaisia hyppylinjoja on harjoiteltu, niin sen ei pitäisi olla koiralle mikään ongelma. Empä ole itse tajunnutkaan tuota, mutta opettelemassahan me ollaankin.

Toisena liikkeenä oli yksi Rontin lemppareista, ruutu. Käytin tässä namialustaa ja koira tapansa mukaan meni sinne innokkaasti. Sain ohjeeksi harjoitella ruutua ilman namia, jättämällä koiran odottamaan, itse ruutuun menemällä ja siellä maata taputelemalla ym. Sitten koiralle käsky ja heti kun ruudussa niin palloa perään. Eli namiapua voimme alkaa häivyttelemään, koska ruutuun menosta on jo muodostunut koiralle mukava juttu.

Kahden viikon kuluttua meillä on ohjelmassa ensimmäiset kilpailunomaiset treenit. Näihin saimme ohjeeksi harjoitella kaksi liikettä mahdollisimman kisavalmiiksi. Lisäksi treeneissä paikkamakuu. Koiraa ei palkata liikkeiden välissä, vaan lopuksi superpalkalla. Näin aletaan valmistaa koiraa, sekä tietysti myös itseä kilpailuihin. Ajattelin ottaa liikkeiksi luoksetulon, joka meillä on jo käytännössä valmis (välillä saattaa tulla hieman vinoja perusasentoja). Lisäksi mietin hyppyä, koska sekin on melko hyvällä mallilla. Pitää vaan saada koira seisomaan rauhassa, mutta onhan tässä pari viikkoa aikaa harjoitella. Pitää taas tehdä kotona estevirityksiä ja kenttätunneilla harjotella oikealla.

maanantai 8. elokuuta 2011

Nouto

Olen ollut hieman laiska noudon opettamisessa ja se onkin jäänyt vain alkuopetuksen tasolle. Nyt toko-ryhmämme innostamana päätin paneutua asiaan uudestaan. Olen opettanut Rontille noutoa naksun avulla. Aluksi naksautin pelkästä kapulan nuuskimisesta ja pikkuhiljaa nostin kriteeriä kapulan suuhun ottamiseen. Lopulta sain koiran pitämään kapulaa muutomia sekunteja, mutta huomasin tässä vaiheessa koiran mähmäävän kapulaa suussa, joten vaihdoin taktiikkaa. Päätin opettaa ensin kapulan noston maasta. Laitoin kapulan maahan, mutta pidin käsiä edelleen sen ympärillä, koska Rontti oli tottunut ottamaan kapulan kädestäni. Myöhemmin käsiä ei enää tarvinnut pitää kapulassa ja koira nosti sen, tosin pudottaen melkein heti. Tästä emme enää edistyneet, vaan harjoitukset sitten jäivät tähän vaiheeseen.

Tänään kuitenkin päätin jatkaa harjoituksia. Aloitin ne nostoilla ja sitten kokeilin siirtää kapulan muutoman metrin päähän itsestäni. Ihme kyllä tämä toimikin ja koira nosti kapulan tuoden sen eteeni. Myöskään kapulan pureskelua koiran liikkuessa ei ilmennyt. Vein kapulan vielä kauemmaksi ja odottelin. Välillä sain odotella hieman pidempään, ennenkuin koira tajusi taas hakea sen. Lopulta kuitenkin lähti oikein innokkaasti hakemaan ja toi sen eteeni. Olen tästä tosi innoissani, koska olin jo vaipunut hieman epätoivoon. 

Nyt vuorossa on kapulan luovutuksen harjoittelu, koska tällä hetkellä Rontti pudottaa sen eteeni. Eli varmuutta pitoon pitäisi saada. Liikkeessä pitää kapulan hyvin, mutta pysähtyessä pudottaa sen. Ajatuksenani on harjoitella kapulan pitoa perusasennossa, josta se on sitten helppo ketjuttaa itse noutoon. Lisäksi kysyn kouluttajamme vinkkejä keskiviikkona. Mahtavaa, kun asiat menee välillä hienosti, varsinkin sellaiset jossa on ollut vaikeuksia! :)

torstai 4. elokuuta 2011

Häiriötä

Ohjeet treeneihin saatuamme en malttanut odottaa harjoituksia. Siksi tänään päivän viiletessä menimme vakio treenipaikallemme, läheisen koulun kentälle. Paikalle saavuttuamme huomasin siellä olevan mitä parhaan häiriön, eli paikallinen mopojengi pelailemassa korista, oman lisänsä toi mopoauto, joka soitti musiikkia täysillä.

Ensin otin leikitystä ja maahanmenoja. Sain Rontin heti lelulla hyvään vireeseen, härnäsin lelulla ja annoin käskyn. Nämä menivät hyvin, joten siirryin liikkeestä maahanmenoon. Ne menivät myöskin hienosti koiran ollessa innokkaana. Seuraavaksi otin muutoman vauhdikkaan luoksetulon ja seuraamisia, jotka sujuivat myöskin hyvin.

Välissä heitin lelua ja otin paikkamakuun. Menin ihan mopojengin lähelle, jätin koiran ja odottelin n. 2 minuuttia. Makaaminen sujui oikein mallikkaasti, vaikka häiriötä oli melkoisesti. Rontti jopa laski päänsä hetkeksi etutassujen väliin. Luoksepalatessa jouduin antamaan "maa"-käskyn, koska koiralla on tapana nousta. En tiedä mistä tämän tavan on oppinut, koska en melkein koskaan lopeta makuuta ym. perusasentoon juuri ennakoinnin takia. Jatkamme harjoituksia ja odottelemme innolla ensiviikon treenejä!

keskiviikko 3. elokuuta 2011

Onnistumisia

Pitkän huonosti menneen tokoputken jälkeen saimme viimein onnistuneet treenit. :) Syynä tähän melko pitkälti taisi olla uusi palkka, eli jauheliha. Ostin kaupasta paketin ja nakkasin palan treeniliivin taskuun. Koira jaksoi sen avulla työskennellä hyvässä, joskin välillä hieman liian korkeassakin vireessä. Jatkossa taskussani on koulutuskentällä jauhelihaa, mutta kotitreenit hoituvat edelleen jollain muulla, niin en opata ihan nirsoksi.

Alkuun otimme paikkamakuun ryhmässä. Rontti piippasi ja oli muutenkin hieman levottoman oloinen, vaikka pysyikin paikallaan. Yleensä koira on liikkeessä rauhallinen, joten luulen vinkumisen aiheuttaneen viereisessö koirapuistossa ollut uros dopperi. Rontti ei räyhää koskaan, mutta heti koiran nähdessään nosti kauhean metakan. Rähinä loppui kiellosta, ehkäpä tämä oli Rontin mielestävain superikävä koira.


Paikkamakuun jälkeen oli vuorossa taas kouluttajan "yksityisopetusta" ja aiheena nouto ja liikkeestä maahanmeno. Vuoroamme odotellessa harjoittelin kapulan nostoa sekä pitämistä. Ne menivät hyvin ja koira oli todella innoissaan kapulasta. Otin myös pari luoksetuloa, jotka olivat oikein vauhdikkaita. Lisäksi hyödynsimme hyppyestettä ja otimme muutomia hyppyjä. Niissäkään ei muuten ole ongelmaa, paitsi koira meinaa aina istahtaa liikkuessani. Ensikerralla aiheena on mm. hyppy, joten saamme varmasti neuvoja tähän.


Kokeilin myös murheenkryyniämme, seuraamista ja sekin ihme kyllä sujui hienosti. Harjoittelusta on ollut apua ja oman lisäpotkun toi herkullinen jauheliha. Rontti oli melko korkeassa vireessä ja koiran seuraamisesta paistoi ensimmäisen kerran läpi sen "palveluskoira perimä". Välillä meinasi edistää, mutta olin tyytyväinen koiran vireeseen, koska kerrankin seuraaminen näytti hyvältä ja koira ei laahustanut, vaan teki innolla.

Kouluttajalla ensimmäisenä vuorossa oli liikkeestä maahanmeno. Tämä on aikaisemmin sujunut Rontilta hyvin, mutta hetkeen en ole sitä ottanut ja kotitreeneissä huomasinkin hitautta / maa-käskyllä seisomista. Koira oli myöskin näissä treeneissä odotetusti uninen ja jouduin antamaan kaksoiskäskyn, sekä vartaloavun. Nyt palaamme takaisin leluharjoituksiin, jotta saan koiraan taas nopeutta.


Seuraavaksi katsoimme noutoa. Rontti osaa nostaa kapulan maasta ja pitää sitä hetken. Tämän näyttäminen sujui hyvin ja kouluttaja sanoi meidän olevan hyvässä alussa. Ongelmaksi voi muodostua Rontin innokkuus, joka ilmenee kapulan mähmäämisenä sekä kapulaa nostettaessa saalistamisena. Tässä jatkamme edelleen nostoharjoituksia ja siitä siirrymme pikkuhiljaa liikkeelle.

Hyvät treenit oli ja niistä jäi hyvä mieli. Nyt harjoituksissamme on ohjelmassa maahanmenoa lelulla, kapulan nostoa (ei välttämättä kuitenkaan ihan päivittäin), sekä seuraamisen käännökset. En viitsi nyt enää jankata vain suoria pätkiä, jotta koira ei kyllästy.