Sivut

maanantai 20. kesäkuuta 2011

Yhteistyötesti

Tänään sitten viimein oli se jännityksellä odottamani agilityn yhteistyötesti. Pelkäsin Rontin häseltävän, koska viimeksi olemme olleet tokoilemassa muiden seurassa syksyllä. Jännitys oli kuitenkin turha, sillä koira käyttäytyi oikein mallikkaasti. Testissä oli eri osoita jotka olivat seuraavat:
Luoksepäästävyys: Heti testin aluksi katsottiin koiran luoksepäästävyyttä. Tämä ei sinänsä ole Rontille ongelma, koska herra ei ole arka ja pitää kaikista ihmisistä. Kouluttajan tullessa luokse Rontti innostuikin hyppimään, enkä tiedä oliko se huono juttu. Toisaalta katsottiin arkuutta ym. joten koirahan oli oikein sosiaalinen. :)
Kontakti: Tätä testattiin nami-/leluradalla. Tämä meni meiltä kaikkein huonoiten. Olemme menneet Rontin kanssa miljoonat kerrat ja ajattelin sen olevan helppo nakki, vaan eipäs ollutkaan. Yritin houkutella koiran radan läpi pelkillä kehuilla, mutta houkutukset olivat suuremmat. Tämä oli ihan oma moka, jos olisin paremmin innostanut ja palkannut, olisi tämä mennyt hyvin. Moni muu suoritti radan nami kiinni kuonossa ja niin olisi itsekkin pitänyt tehdä.
Luoksetulo: Koira laskettiin pitkään liinaan vipeltämään ja kouluttajan käskystä kutsuttiin luokse. Rontti tuli hyvin ja sitten piti leikittää koiraa. Rontti leikki mielellään ja tämä "liike" meni hyvin.
Paikalla olo: Koira jätettiin odottamaan itse valitsemaan asentoon. Jätin Rontin istumaan ja käskystä kutsuttiin luokse. Tämä meni myös nappiin, tosin jouduin antamaan luoksetulossa kaksoiskäskyn. Sekin oli oma moka, koska käytin "sivu"-käskyä ja koira jäi ihmettelemään. Toisella tuli kuitenkin vauhdilla. Tässä tapauksessa "tänne" olisi ollut parempi, koska oli paljon häiriötä.
Koiran innostaminen (uudessa tilanteessa): Tässä katsottiin, miten koiraa sai innostettua ja tsempattua. Kentällä oli agiputki ja koira piti houkutella sieltä läpi. Rontti on joskus aikaisemmin pelännyt putkea, joten jännäsin tämän onnistumista. Kouluttaja otti koiran ja itse menin toiselle puolelle kutsumaan. Rontti tietenkin yritti tulla sivulta ja veti kouluttajan perässään. Seuraavaksi laitoinkin koiran makaamaan putken taakse ja kutsuin. Rontti tuli mielellään läpi ja otimme sen vielä uudestaan. Lopuksi kouluttaja pyysi houkuttelemaan koiran putkeen ilman maahanmenoa. Vein Rontin putken päähän se menikin reippaasti läpi. Tämä meni myöskin hyvin.

Olen tyytyväinen koiraan, mutta omassa toiminnassa olisi ollut hieman parantamista. Toivotaan kuitenkin, että suorituksemme riittää kurssille. Keskiviikkona pitäisi tulla tieto ja palaute. Jännittävää.

Lopuksi Rontti suoritti ruudun. Se ei mitenkään testiin kuulunut, mutta eräs kerholainen meni tekemään ruutua koiralleen. Olimme Rontin kanssa vieressä ottamassa tavaroita ja nähdessään ruudun Rontti innostui. Kerroin ruudun olevan koiran lemppari ja meille sanottiinkin, että no ottakaa se. Vietiin sitten namit ruutuun ja koira perään. Vauhdikkaasti eteni ja kivaa oli!

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Etsijäkoiraliiton kesäpäivät

Etsijäkoiraliitto järjesti Nurmijärvellä kesäpäivät, joihin Rontin kanssa osallistuimme. Ohjelmassa oli treenausta ja grillailua. Toivoin Rontille viuhkaa, jonka pääsimmekin melkein heti jäljestämään. Viuhkassa maalikoiran lisäksi jälkeä pitkin menee muita koiria. Lopussa jäljet haarautuvat ja koiran pitää erottaa oikea haju, jota seurataan. 

Jälki kulki metsäpolkua kosken vieressä. Rontti eteni vauhdikkaasti ja jäljen haarautuessa oikealle Rontti menikin suoraan eteenpäin. Edessä oli sama koski, jota pitkin jälki meni. Koski kiinnosti koiraa ja vedessä piti käydä lutraamassa ja syömässä heinää. Pyörimme paikallamme melko kauan koiran puuhaillessa omiaan. Juuri kun ehdotin jäljelle palauttamista, alkoi koira ottaa ilmavainua oikealle. Menimme pienen ryteikön läpi ja päädyimme sieltä hiekkatielle, josta maalikoira oli mennyt. Loppu matka mentiin reippaasti ja maali näkyi. Rontti teki parhaimman ilmaisun pitkään aikaan. Pysähtyi, katsoi hetken maaliin ja vilkaisi minua. Tässä vaiheessa pääsin palkkaamaan oikeaan aikaan. Rontin ilmaisut ovat mielestäni olleet huonoja, yrittää vaan mennä maalille asti ja saan pysäytellä, mutta nyt katsoi minua, mikä oli hyvä juttu.

Jäljestyksen jälkeen menimme grillaamaan ja koirat odottivat puissa kiinni. Lopuksi menimme vielä Rontin kanssa maaliin ja sitten lähdimme kotiin. Sää oli todella hyvä, ei ollut liian kuuma ja pois lähtiessämme alkoikin sataa. Mukava päivä kaiken kaikkiaan ja saimme taas yhden suorituksen jatkokurssia varten. Enää puuttuu neljä suoritusta.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Ihana nainen kävi täällä

Rontti ei koskaan ole ollut aivan mahdoton tyttöjen perään. Puistossa jotkut tyttökoirat ovat saattaneet aiheeuttaa selkään hyppimistä, mutta juoksuista tämä kaveri ei ole tajunnut. Kunnes viime uutenavuotena Rontti keksi ne. Noin viikon ajan kesti mahdoton vinkuminen ulos, myös yöllä oli päästävä. Rontti osaa pyytää ulos hädän tullessa, mutta arvasimme tyttöjen sekoittaneen herran pään, koska ulos oli päästävä heti kun tulimme lenkiltä. :) Myös parvekkeella ollessa koira harrasti "soidinmenojaan" ja ulvoi siellä. Tämä loppui noin viikon jälkeen ja kaveri on ollut ihan rauhassa.

Nyt eräänä päivänä heitimme ystäväni kotiin töistä. Hänellä on valkkarinarttu, jolla oli juoksut. Noh, Rontti oli mukana autossa ja heti ystävän tullessa kyytiin koira päästi ilmoille sulosointunsa. Tänään kyseinen narttu tuli käymään ja vaikka juoksut olivatkin jo loppuneet, niin se ei Ronttia estänyt. Selkään oli pyrittävä, vaikka tämä aluksi hienotunteinen "nainen" ei siitä pitänyt. Jossain vaiheessa tytön pinna paloi ja Rontti sai hammasta, kunnolla. Tämä ei kuitenkaan herraa estänyt, vaan pakko oli yrittää, vaikka narttu puri niin että itku tuli. Lopulta laitoimme tytön parvekkeelle, jotta meno rauhoittuisi. Lopuksi vielä kuvia Rontin suuresta rakkaudesta. :)
Siellä se ihana nainen on  

Päästäkää nyt!
Mä en ala!
Ilme kertoo kaiken :)

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Vinkulelu

Tänään aamulla kävimme taas koulutuskentällä tokoilemassa. Rontti on nyt muutomilla kerroilla ollut kiinnostunut kaikesta muusta kuin tokoilusta, joten menimme taas kertailemaan. Mukaan otin Rontin lempilelun, vinkuvan ketun. Kettu on siis pelkkä nahka, siinä ei ole täytteitä ollenkaan.
Kuva täältä

Heti kentälle mentyämme näytin Rontille kettua ja koira kiinnostuikin siitä. Saimme tehtyä hyviä luoksetuloja, tosin perusasennot olivat vinoja innosta johtuen. Koska olimme kentällä kuitenkin maanantaita varten, ei tuollaisilla pikkuasioilla ole merkitystä. Tärkeintä oli, että jaksoi keskittyä. Liikkeestä seisomiset ja maahanmenot olivat jähmeitä, mutta luulen kuuman sään myös väsyttäneen. Kerran lähti hortoilemaan kentällä, mutta muuten sujui hienosti. Kettu siis lähtee maanataina mukaan innostamaan Ronttia. :)

torstai 16. kesäkuuta 2011

Kyllä mamma on ylpeä

Tänään Rontti teki aivan nappisuorituksen etsintätreeneissä. Treenit järjestettiin taajamassa, mikä siis oli ensimmäinen taajamajälkemme. Jälki oli U-kirjaimen muotoinen, kuljimme siis U:n päästä päähän. Jälki kulki asfaltilla, aluksi kävelytiellä tien vieressä ja toinen suora mentiin myöskin asfaltilla, tosin pelkällä kävelytiellä. 

Annoin Rontille alkuhajun ja se lähti varmasti etenemään. Melkein heti huomasin kauempana edessämme kävelytiellä kaksi koiraa, joten siirryimme autotielle, koska Rontti olisi saattanut häiriintyä. Tielle siirryttyämme Rontti alkoi heti ottaa hajuja vasemmalle. Vasemmalla oli omakotitaloja vierivieressä. Vetäjämme kertoi tässä vaiheessa jäljen olevan U:n muotoinen ja maalin olevan talojen takana olevalla kävelytiellä. Rontti siis käytti taas ilmavainuaan ja etsi selkeästi kohtaa, mistä oikaista maalille. Oikominen ei kuitenkaan tällä kertaa onnistunut, joten koira jatkoi matkaa eteenpäin. Jouduin jarruttelemaan menoa, koska en uskaltanut antaa täyttä liinaa liikenteen johdosta. Se ei Ronttia kuitenkaan häirinnyt. 

Mutkassa vastaan tuli koira ja otin Rontin vierelle. Emme aiemmin olleet jäljellä ohittaneet koiria, mutta Rontti ei osoittanut kiinnostusta vastaantulijaan, niin työn touhuissa se oli. Kävelytiellä uskalsin antaa pitkän liinan ja menimme reippaasti eteenpäin. Hetken käveltyämme Rontti kääntyi takaisin ja tuli luoksemme. Sitten se meni vaanimaan pensaikossa olevaa sorsaa. Käskyllä jatkoi eteenpäin ja olimmekin perillä. Ilmaisu oli hyvä, mutta koira saattoi ilmaista jo aikaisemmin, kun tuli luokse pyörähtämään. Tähän emme kuitenkaan saaneet varmuutta, koska tekee samaa myös ollessaan epävarma. 

Saimme tästä jäljestä suorituksen jatkokurssia varten ja enää meiltä puuttuu 5 jälkeä. Rontti hoiti homman esimerkillisesti, vaikka hieman etukäteen jännitin. Tämä oli kuitenkin sen ensimmäinen taajama ja asfalttijälki, mutta ongelmia ei tullut. :) Hienoa huomata, että työskennellessään ei ole kiinnostunut muista kulkijoista. Toivottavasti hoitaa homman myös maanantaina yhteistyötestissä hienosti. 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Koulutuskentällä

Tänään kävimme Rontin kanssa "tutustumassa" koulutuskenttään pitkän tauon jälkeen. Kentällä käynnin jälkeen tulin siihen tulokseen, että menemme vielä uudestaan ennen testiä. :) Kuten arvelinkin, meno oli melko jähmeää, koska olimme olleet kentällä viimeksi syksyllä. Aluksi koira jaksoi keskittyä, kun otin liikkeestä seisomisia ja maahanmenoja lelun avulla. Sitten jätin poitsun istumaan ja kutsuin luokse. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, Rontti vaan katseli taakseni. Tuli sitten viimeisellään, mutta huomasin mikä haaveilun oli aiheuttanut. Aidan toisella puolella oli koira ja se kiinnosti Ronttia. Loppu treenit menivätkin hieman pieleen, koska muut koirat olisivat kiinnostaneet enemmän. Uskoi kuitenkin, eikä mennyt aidalle katselemaan. 

Ajattelin käydä ennen maanantaita vielä useamman kerran, paremmilla nameilla ja leluilla varustautuneena. Ehkäpä keskittyminen alkaa taas palautua, kun muistaa miksi kentälle tultiin. Viime syksyiset tokoilut ryhmässä menivät hienosti ja Rontti työskenteli mielellään. Erona tosin tänään oli, että koira oli vapaana. Ei se huitelemaan lähtenyt, mutta en pystynyt hihnan nyppäyksellä muistuttelemaan, kun meni haaveiluksi. Nyt vaan treeniä kentällä ja maanantaina pannaan parastamme. Tai ainakin toivon niin... :)

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Testitilaisuus

Saimme Rontin kanssa kutsun agilityn testitilaisuuteen. Testi on ensi maanantaina, joten siihen asti on aikaa treenailla. Toivotaan, että testi sujuu hyvin ja pääsemme aloittamaan agilityn. Uskon, että laji on Rontille omiaan, koska koira rakastaa vauhdikasta menoa. Emännälläkin kunto varmasti kasvaisi, kun joutuisi koiran perässä pinkomaan. :) Loppuun vielä talvinen kuva tästä vauhdikkaasta poitsusta.


maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kesäpuuhia

Kuukauden koirakuvahaasteen aiheena oli kesäpuuhia. Valitettavasti koneella ei ollut paljoa kesäisiä kuvia ja tämä valitsemanikin on parin vuoden takainen. Rontti on kova poika uimaan ja pitää siitä. Koira kuitenkin haluaa, että heitetään veteen jotain haettavaa, eikä vain käy "sunnuntaiuinneilla". Ainoa poikkeus on, jos itse menee uimaan. Silloin ei leluja tarvita, vaan koira tulee mielellään mukaan. 

Saukko

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Munaton mies

Aikaisemmassa postauksessani mainitsin Rontin patista kiveksissä. Hoidimme sitä ohjeiden mukaisesti, mutta patti on edelleen. Nyt olisi edessä eläinlääkäriin soitto ja jatkosta sopiminen. Kovasti näyttää siltä, että Rontista on tulossa munaton mies. Itseäni leikkaus ei paljoa haittaa, kunhan vaan saadaan asia kuntoon. (Tosin kastraatiosta johtuva sairasloma ei ole kivaa.) Mies on hieman toisella asenteella ja häntä pallien poisto kammottaa. Syynä kuitenkin enemmän se, että hän ajattelee koiran kaipaavan niitä. :) Melkein pitää niitä ominaan.

Mutta ei palleista sen enempää. Olemme hakeneet Rontin kanssa kerhomme agilityn alkeisiin. Hakuaika umpeutui tänään ja nyt odottelemme tietoa. Osa hakijoista kutsutaan ensi sunnuntaina pidettävään yhteistyötestiin. Testi sinäsä on helppo, siihen kuuluu paikallaoloa, luoksetuloa ja muutenkin katsotaan koiran ja omistajan yhteistyötä. Rontti kyllä toimii kanssani melko hyvin, kun tietää että saa palkkaa. Eniten jännittää vaan muut koirat ja häiriöt. Rontti toimii myös häiriössä hyvin, mutta olemme viimeksi syksyllä treenailleet muiden kanssa. (Tietysti olemme olleet etsijähommissa, mutta emme "tokossa".) Kentällä tosiaan olemme käyneet viimeksi syksyllä. Pitkä tauko voi siis aiheuttaa ongelmia, koska kenttä saattaa olla koirasta mielenkiintoinen. Ajattelin käydä kentällä muutoman kerran tokoilemassa, jos kutsu testiin tulee, niin muistuu koiralle taas mieleen. Jännityksellä odotamme.

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Jäljen alku janalta

Viimekertaisten treenien mentyä huonosti pyysin Rontille tämänpäiväisiin helppoa jälkeä. Jälki oli noin 500-600 metriä pitkä ja siinä oli kaksi kulmaa. Jälki kulki metsätietä ulkoilualuueella. 

Koska jatkokurssiin vaadittavia jälkiä meillä on vain muutoma suoritettuna, pyysin jäljen alkamaan "janalta". Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulemme maalikoiran jäljen alun päältä poikittain. Rontti siis joutui miettimään kumpaan suuntaan lähtee, ettei lähde kulkemaan jälkeä väärään suuntaan. Tämä sujui Rontilta hyvin ja muutenkin jäljestys meni todella hienosti. Vauhti oli melko rauhallista, johon kuumuus varmasti vaikutti. Kulmissa ei myöskään tullut epäröintiä, vaan ne mentiin tarkasti. 

Koska jäljestyspaikkamme oli ulkoilualue, oli häiriötä melkoisesti. Jouduinkin itse olemaan tarkkana, koska sekä edestä ja takaa tuli lenkkeilijöitä sekä pyöräilijöitä. Kohtasimme myös muutoman "rullahiihtäjän" ja Rontin oli hieman pakko nuuhkaista toista. Muuten Rontti ei välittänyt häiriöistä, mutta sain muutomia kertoja pysäytellä sitä ja kutsua luokse, koska pitkä liina ja polkupyörät voivat aiheuttaa ongelmia. Keskeytykset eivät koiraa myöskään häirinneet, vaan se jatkoi työskentelyä luvan saatuaan. Itseäni on hieman jännittänyt jäljestys vilkkaammalla paikalla, koska koiralla kuitenkin pisimmillään 10 metriä liinaa, mutta oikein hienosti meni, tästä on hyvä jatkaa.

maanantai 6. kesäkuuta 2011

Voiko säälittävämpää olla?


Muutoma viikko sitten huomasin Rontin kiveksissä sormenpään kokoisen, vaaleanpunaisen patin. Ajattelin ensin, että patti voi olla ötökänpurema, joten odottelin noin viikon. Patti kuitenkin kasvoi suuremmaksi, joten menimme eläinlääkärille. Lääkäri epäili syyksi tulehdusta, joten saimme reseptille antibioottirasvaa. Sitä levitetään viiden päivän ajan ja jos patti ei häviä varaamme ajan kastraatioon. Eli kyseessä voi myös olla jonkilainen kasvain. Eläinlääkäri sanoi, että on mahdollista poistaa vain pelkkä patti, mutta tälloin riskinä voi olla uusiutuminen. 

Olen suunnitellut koiran leikkausta, joten sinänsä pallien poisto ei haittaa. Tosin olin suunnitellut leikkausta talvelle, koska silloin se ei välttämättä haittaisi treenailujamme jotka saattavat pakkasten vuoksi olla muutenkin tauolla.Tosin nyt kaikkein kamalinta on pitää tuota kauluria, Rontti inhoaa sitä ylikaiken. Makaa säälittävän näköisenä ja mulkoilee minua. :) Kauluria joudumme pitämään kokoajan, paitsi ulkoillessa. Voi Rontti-raasua!