Sivut

maanantai 28. helmikuuta 2011

Valmis

Olen opettanut Rontille kontaktiin käskyksi "katso". Periaatteessa koiran kuitenkin pitäisi tuijotella minua ilman käskyäkin, mutta välillä ympärillä on kaikkea paljon mielenkiintoisempaa kuin mamma, joten käsky on paikallaan. :) 

Nyt olen päättänyt opettaa kontaktille uuden käskyn, joka on "valmis". Ideana tässä on tulevat toko-kokeet, joihin toivottavasti joskus pääsemme. Liikkurihan kysyy ennen jokaista liikettä "onko valmis?" ja vastaus siihen on tietysti valmis. Eli viimeistään tuolla vastauksella pitäisi kontakti tulla, jos se on muualla. 


Opettamiseen käytän naksua ja koska Rontti jo osaa kontaktin ottamisen, niin liitän vain uuden käskyn ja palkkaan. Saa nähdä, miten homma käytännössä toimii.

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kato mua

Löysin netistä koira-aiheisen kuvahaaste blogin. Blogi on aloittanut toimintansa tammikuussa, mutta itse törmäsin siihen vasta tänään. Kuukauden haaste on nimeltään "Kato mua". Kuvan valitseminen monien joukosta oli vaikeaa, mutta lopulta päädyin kuvaan, missä Rontti nukkuu. Eikö olekin söpö?


Sunnuntain lenkkeilyt

Pakkasen hellittäessä pääsimme pitkästä aikaa kunnon lenkille. Koiralla näytti olevan todella mukavaa, kuvat puhukoon puolestaan.

Aluksi kuoppien kaivamista

Sitten päätöntä juoksemista
Lumipallojen jahtaamista
Hetkeksi malttoi pysähtyä

Lopuksi kävimme koirapuistossa, lumipallojen jahtaamista
Vaanii
Energia ei näytä loppuvan millään


perjantai 25. helmikuuta 2011

Melkoista sähläämistä

Kävimme eilen Rontin kanssa tokoilemassa Koirakoulu Kompassissa varatulla hallivuorolla. Ei mennyt ihan nappiin, mutta osasinkin odottaa sitä. Ollaan viimeksi syksyllä tokoiltu muiden koirien seurassa, joten Rontti otti paljon häiriötä muista.

Luoksetulot meni todella huonosti. Jouduin antamaan monta käskyä, ennenkuin lähti liikkeelle. Ja sitten kun herra viimein suvaitsi liikkua, niin tuli kävellen. :) Lopussa onneksi hieman parani ja tuli jo ravilla. 

Hyppy oikealla esteellä sujui todella hyvin. Rontti hakeutui hyppyyn innoissaan ja jos olin liian hidas palkassa, niin hyppäsi takaisin ja uudestaan yli. Pitää nyt täällä kotona harjoitella seisomista esteen takana. 

Paikkamakuut oli näissä treeneissä meidän paras suoritus. Otimme niitä myös niin, että laitoin koiran maahan ja menin itse kauemmaksi. Sitten Rontin takaa kutsuttiin muita koiria luokse. Hyvin pysyi, vaikka muut juoksivatkin ohi. Oli oikein hyvää harjoitusta kokeita silmällä pitäen. Ainakin alemmissa luokissa saattaa joku koira nousta ja lähteä liikkeelle, joten on hyvä myös harjoitella sellaista.

Kaiken kaikkiaan oli melkoiset sähläys treenit, mutta kyllä se tästä, kun tulee toi paikka tutuksi ja Rontti tottuu taas treenaamaan muiden seurassa.

tiistai 22. helmikuuta 2011

Ruutu

Tänään sään hieman lauhtuessa pääsimme ulos harjoittelemaan ruutua. Olemme ottaneet ruutua viimeksi, kun maassa ei ollut lunta. Tein ruudun isolle kentälle ja kävimme Rontin kanssa yhdessä viemässä namit ruutuun. Koira hakeutui ruutuun todella vauhdikkaasti, vinkui innoissaan. Ongelmana oli liian kova vauhti, joten meni lähetykset hieman pitkiksi. :)
Toisaalta on hyvä, että menee innokkaasti, nyt vain pitää saada tajuamaan, mitä ruutu-käsky tarkoittaa.

Ruudun jälkeen otimme hieman jättöliikkeitä. Maa-käskyllä tarjosi seisomista. Muutomien toistojen jälkeen meni kuitenkin hyvin ja saimme myös onnistuneen liikkeestä istumisen. Täytyy harjoitella lisää, jotta koira oikeasti kuuntelisi, eikä vain tarjoaisi jotain.

Kokeilin myös seuraamista lelun kanssa, mutta se ei mennyt putkeen. Koira keräsi liikaa kierroksia ja sähläsi. Tässäkin on toisaalta hyvä puolensa. Kun saan seuraamisen namin avulla varmaksi, pystyn lelulla hakemaan lisää virettä. Onnistuneet treenit siis kaiken kaikkiaan.

Torstaina pääsemme tokoilemaan varatulle hallivuorolle, joten pääsemme kokeilemaan miten hyppy sujuu oikealla esteellä.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Kaukot ja hyppy

Otettiin Rontin kanssa taas pitkästä aikaa hyppyä mun hienolla esteellä. Käsky alkaa melko hyvin olla hallussa, joskus on hieman miettimistä. Hypyt sujuvat hyvin, mutta välillä kolauttelee tassujaan siihen. Uskon ongelman johtuvan esteestä ja luulen ongelman korjaantuvan, kun saamme oikean toko-esteen. Oppii varmaan varomaan tassujaan, kun muutoman kerran puiseen esteeseen kolauttaa. Nyt kotona harjoitellessa olen jättänyt huonot hypyt palkkaamatta.

Edistystäkin on tapahtunut. Olen saanut yhdistettyä seis-käskyn hypyn jälkeen. Ei se vielä varma ole, eli joudun heti palkkaamaan, mutta alku kumminkin. Tässäkin naksu on ollut apuna. Rontti tosiaan aina hypyn jälkeen istahtaa ja palkka pitäisi olla heti suussa. Naksulla ehdin palkkaamaan oikeaan aikaan. Heti hypyn jälkeen käsky seis ja naks ja koira seisoo hienosti odottaen namia.

 Toinen uusi asia on kaukokäskyt. Olen niitä Rontille joskus testannut, mutta nyt aloin opettaa niitä tavoitteellisesti. Tällä hetkellä matka on vain hieman yli metri. Tekee tosin pidemmälläkin välimatkalla, mutta silloin edistää. Olen jokaisen treenin alkuun muistutellut koiralle liikeratoja namiavusteisesti. Eli nami nokkaan ja tehdään siirtymisiä istumisesta maahan. Sitten vasta siirryn itse kauemmaksi. Seisomista en vielä ota mukaan, koska se käsky ei ole niin vahva. 

Pakkanen

Pakkanen aiheuttaa meille ongelmia. Monet etsintätreenit on jouduttu perumaan, koska on liian kylmä. Myös tokoilu on rajoittunut sisätiloihin, eli olohuoneeseen ja keittiöön. Lenkit ovat myös olleet lyhyitä, koska raukka palelee takista huolimatta. Myönnän, että en itsekkään kamalasti viihdy ulkona mittarin näyttäessä -25 ja enemmänkin.

Onneksi on sauna...

tiistai 15. helmikuuta 2011

Rontti Rakkauslapsi

Kun päätimme hankkia koiran, löysimme apulasta ilmoituksen monirotuisista pennuista. Pentujen emo ja isä olivat varotoimista huolimatta päässeet toistensa luokse ja niin nämä pennut saivat alkunsa. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme uroksen ja Rontti oli ainoa vapaa, joten valitsimme sen.

Pentujen tulevasta ulkonäöstä ei ollut varmuutta, mutta hyvin on Rontti perinyt molemmilta vanhemmilta jotain, vai mitä. :)


torstai 3. helmikuuta 2011

Uuden opettelua

Olemme Rontin kanssa alkaneet harjoittelemaan uutta liikettä, liikkeestä istumista. Vaikka meillä onkin paljon matkaa voittajaan, niin ajattelin silti jo liikkeen opettaa. Saamme myöskin vaihtelua treeneihin ja liikkeen harjoitteleminen ei vaadi mitään tarvikkeita (kuten esim. ruutu) ja sitä voi harjoitella sisällä.

Olen harjoitellut liikettä lelun avulla. Nameilla kokeilin ensimmäisen kerran, mutta koira ei tahtonut pysähtyä. Takapalkka voisi myös toimia hyvin, mutta ensin täytyy lelulla hankkia nopeutta.

Eli ensimmäiset treenit sisällä menivät todella huonosti. Aivan kuin Rontti ei olisi koskaan kuullut istu-käskyä. :) Lopetin treenit siihen ja menin seuraavana päivänä ulos harjoittelemaan. Koira tarjosi seisomista ja maahanmenoa, mutta lopulta saatiin myös istuminen aikaan. Lopetin treenit onnistumiseen ja tänään lenkillä kokeilin taas. Oikein hienosti meni, mutta nyt ongelmaksi ilmaantui, että peppu ei tahtonut mennä maahan asti. Sain kuitenkin korjattua, kun en palkannut huonoista.

Väärää liikettä tarjotessa olen vain jatkanut kävelyä eteenpäin ja houkutellut koiran mukaan, sitten vaan uusi käsky perään. Kunhan toiminto tulee tutummaksi, niin otan treeneissä sekaisin istumista, maahanmenoa ja seisomista. Näin koira oppii oikeasti kuuntelemaan mitä sanotaan, eikä vain ennakoi. Olen joiltain kouluttajilta kuullut, että ei pitäisi samoissa treeneissä ottaa eri juttuja, koska sekoittaa koiraa, mutta meillä ainakin on toiminut hyvin ja joutuu myös miettimään, mitä sanotaan.